Te nu ir

Te nu ir
Mazā terase

svētdiena, 2011. gada 13. februāris

Uzlējumi

Tātad pagājušajā gadā sāktā aizraušanās ar uzlējumu brūvēšanu ir izdevusies. Katros svētkos bija kāda jauna garšas nianse, ko atklāt un salīdzināt ar iepriekšējām.
Izmēģinātas upenes, ķirši, mellenes, avenes, āboli, plūmes un mandarīni. Ļoti patīkams bija tieši upeņu un aveņu uzlējums, bet Ziemassvētkos un Jaunajā gadā noskaņas papildināja kanēļa standziņu aromāts mandarīnu uzlējumā.
Gatavošanas noslēpums vienkāršs. Vajadzīgas ogas vai augļi, cukurs un degvīns. Proporcijas noteicu intuitīvi, bet galvenais atcerēties, ka skābākām ogām jāpievieno vairāk cukura. Garšos pēc liķiera. Vidēji uz 0,5 l ogu slēgtā traukā liku 200 g cukura, ko pārlēju ar 0,5 l degvīna. Ogas nevajag spaidīt, bet lielākus augļus gan iesaku sagriezt mazākās daiviņās. Ik pa laikam tas brīnums jāapmaisa (pagrozot trauku), lai izkūst cukurs. Glabā vismaz 3 nedēļas, lai visa ogu un augļu dabīgā sula bagātīgi piepilda kopīgo dzēriena garšas buķeti.
Ārstniecības nolūkiem izgatavoju arī mandarīna mizu uzlējumu. Garša ļoti asa un izteiksmīga. Ļoti palīdz tieši klepus novēršanai.

Kāpēc man tas iepatikās?
*Jo ir maza iespēja kļūdīties!
*Ir patīkams gaidīšanas prieks, kas tad nu procesā sanāks.
*Ir iespēja eksperimentēt.
*Var rīkot jautras degustācijas ar draugiem.
*Garša patiešām lieliska un nelīdzinās nekam, ko var nopirkt lielveikalā!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru